Algemene informatie over de plant vijg

Heel veel mensen denken dat het met het klimaat hier in Nederland niet te doen is om een struik of kleine boom als de vijg aan te schaffen. Maar niets is minder waar. De plant vijg – oftewel de Ficus carica – is juist een hele makkelijke plant voor in je tuin. Dit komt omdat hij goed te onderhouden is en daarnaast ook zonder moeite geplant kan worden.

Ook kan de vijgenboom makkelijk gesnoeid worden. Men raadt aan om de vijg te snoeien in het voorjaar, omdat de boom dan niet kan doodbloeden. Dit komt omdat de sapproductie van de boom dan op zijn allerlaagst is. Dit sap kan bij de mens allergische reacties op oog en huid veroorzaken en bij alle snoeivormen wordt daarom de korte snoeischaar gebruikt, want die geeft de kleinste wond. Met het snoeien kan je gaan voor een kelkvormige, waaiervormige of een boom met een korte/lange stevige stam. Elke optie vereist een andere snoeitechniek.

Oorsprong van de plant vijg

De vijg komt van nature voor in westelijk Azië. Dit gaat zelfs terug tot aan de Oudheid. Het aanplanten van de vijgenboom wordt gedaan om zijn eetbare vrucht, namelijk de vijg. Dit gebeurt overigens vaak tegen een muur.

In Zuid-Europa verschijnen de vijgenbomen het meest, maar dankzij de steeds zachtere winters kan de vijgenboom tegenwoordig dus ook goed in België en Nederland gehouden worden.

De plant vijg

De vruchten van de vijgenboom worden vers of gedroogd opgegeten en hebben laxerende eigenschappen. Mocht je darmproblemen hebben is het dus geen slecht idee om een vijgenboom aan te schaffen. Ook kan je de boom van een plant vijg makkelijk stekken door jonge takjes zonder bloemen of vruchten enkele dagen in een glas water neer te zetten.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*