Alles over tafelkleden, tafellakens en tafellopers?

Ze worden alle drie gebruikt om op de tafel te leggen, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze drie termen? Waar kun je ze voor gebruiken? en zou je ze ook kunnen combineren? In dit artikel vertel ik je alles over de verschillen tussen tafelkleden, tafellakens en tafellopers.  

Het verschil tussen tafelkleden en tafellakens

Hoewel alle drie de termen te maken hebben met je tafel, zijn ze toch echt verschillend. Zo zijn tafelkleden echt bedoeld om je tafel te beschermen. Wanneer je een kwetsbare tafel hebt en je weet dat jullie thuis nog wel eens knoeien, dan kun je deze in principe altijd op je tafel laten liggen. Een tafelzeil valt bijvoorbeeld ook onder deze categorie en is gemaakt van een waterafstotend materiaal. Hierdoor dringt vocht niet door tot je tafel en hoef je je hier geen zorgen om te maken. Wanneer je een etentje thuis hebt, dan kun je gebruik maken van een tafellaken. Deze heeft als hoofddoel om de tafel mooi aan te kleden, al beschermd deze natuurlijk ook de tafel tegen eventueel geklieder. Vaak zijn deze wel van stof gemaakt. Mocht er dus toch iets overheen vallen, dan is het wel van belang dat je er snel bij bent om de tafel schoon te houden. Beide zijn er in allerlei kleuren en maten waardoor er voor iedere tafel en stijl wel een mooi tafelkleed of laken te vinden is.

En tafellopers dan?

En dan zijn er nog de tafellopers. Tafellopers zijn een stuk smaller dan tafelkleden en lakens. Ze zijn vaak zo’n 40 tot 50 centimeter breed en zijn dan ook niet bedoeld om de hele tafel mee te bedekken, maar slechts een strook. Tafellopers hebben een decoratieve functie en worden tussen de borden over de tafel heen gelegd. Meestal worden ze van kopse kant naar kopse kant gelegd, maar je kunt hier natuurlijk ook mee varieren door de tafelloper ook gelijk als placemat te gebruiken. Een tafelloper is niet noodzakelijk, maar staat wel leuk op je tafel.

Combinaties op tafel

Wil je je tafel een keer echt dekken zoals in het restaurant? Dan kun je het verschillende tafellinnen ook combineren. Zo kun je een tafellaken over de tafel heen leggen en een bijpassende tafelloper hier overheen leggen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van bijpassende placemats en servetten. Kies uiteraard ook enkel voor servies en bestek wat bij elkaar past. Zo maak je er één geheel van en maakt het eigenlijk niet eens meer uit hoe het eten smaakt. De tafel is zo immers al mooi genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *