Hoe duurzaam zijn infraroodpanelen?

ir paneel

Dit artikel gaat over infraroodpanelen. Hoe duurzaam zijn die? We zullen hier infrarood vaak afkorten tot IR.

ir paneel

Definitie

Als definitie van duurzaam gebruiken we hier het verkrijgen of produceren op een wijze die de natuur en het milieu zo min mogelijk negatief beïnvloedt. Daaronder valt ook de besparing op grondstoffen.

Elektriciteit

Infraroodverwarming werkt op elektriciteit. Daarmee wordt, meestal in panelen, infraroodstraling opgewekt. Je verbrandt er dus geen fossiele brandstoffen voor. Onder de definitie is infraroodverwarming daarom duurzaam. Het is echter ook relevant hoe de elektrische energie wordt opgewekt. Gebruik je daarvoor eigen zonnepanelen, dan wordt die energie duurzaam gegenereerd. Dan is de combinatie met infraroodverwarming natuurlijk duurzaam. Als je de IR panelen aansluit op het lichtnet, dan ligt het aan het type energiecentrale of de combinatie(!) weer duurzaam is. Veel Nederlandse energiecentrales werken echter nog op fossiele brandstoffen. Maar hun energieopwekking gaat wel in de richting van duurzamer.

Werking van infraroodverwarming

Zoals gezegd worden doorgaans panelen gebruikt voor infrarood verwarming, waarin met elektrische stroom infraroodstraling wordt opgewekt. Dat gebeurt op een relatief efficiënte manier. Infraroodstralen zijn te vergelijken met zonnestralen in de zin dat die mensen, dieren, planten en voorwerpen opwarmen, maar niet de lucht. Natuurlijk kan wat is opgewarmd, vervolgens warmte afstaan aan de omgeving. IR straling heeft een bereik van ongeveer 3 meter en gaat rechtuit.

Duurzaam gebruik

In de definitie staat dat duurzaam ook betekent de besparing op grondstoffen. Dat vertalen we hier in een verstandig gebruik van de verwarming. Onder meer wil dat zeggen geen ruimtes verwarmen die niet worden gebruikt. En ook tijdig de temperatuur terugdraaien. Duurzaam gebruik van verwarming is met een IR paneel relatief eenvoudig. De panelen werken snel en na de aanschakeling voel je snel warmte. De verwarming aanlaten, omdat het anders te lang duurt totdat de ruimte op temperatuur is, is dus niet op IR verwarming van toepassing. Je hoeft alleen het IR paneel aan te schakelen, waarvan je binnen het bereik valt. IR panelen koelen ook binnen korte tijd weer af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *