Tips bij het maken van een inloopdouche

Vooraleer je besluit een beton cire inloopdouche te maken is het belangrijk na te gaan of dit wel realiseerbaar is in jouw badkamer. Technisch komt er heel wat bij kijken en ook de voor- en nadelen moeten goed afgewogen worden. Al deze aspecten zullen een grote invloed hebben op de materiaalkeuze en het uiteindelijke resultaat.

Technische aandachtspunten

Het hoogste punt van de afvoerbuis moet onder het vloerniveau liggen. Bij nieuwbouwwoningen is dit geen probleem maar bij renovaties vergt een inloopdouche plaatsen soms een creatieve oplossing. Zo kan je de badkamer volledig of gedeeltelijk op een sokkel plaatsen. Hou er ook rekening mee dat het maken van een waterdichte inloopdouche moeilijker is dan het plaatsen van een douchecabine of douchebak.

Afmetingen inloopdouche

Wil je een open beton cire inloopdouche zonder deuren plaatsen, moet je al snel rekenen op een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 centimeter. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 centimeter.

Algemene tips

  • Ga voor een transparante deur van gehard glas. Een transparante deur maakt de badkamer groter dan een deur van matglas. Daarnaast biedt het zich op de omgeving en komt er voldoende licht de inloopdouche in.
  • Transparante douchewand of een tegelwand? Dit is een persoonlijke keus.  Een transparante scheidingswand vergroot de ruimte, maar een tegelwand als afscheiding biedt meer bescherming en geborgenheid. Daarnaast is een tegelwand makkelijker schoon te maken.
  • Kleine badkamer? Er zijn transparante deuren met een knik op eenderde. Hierdoor is de deur minder groot.
  • Kies niet voor een douchebak, maar laat de tegels van de badkamer doorlopen voor een mooi ruimtelijk effect.
  • Er zijn veel mooie RVS-douchegoten te koop. Het mooiste resultaat krijg u met een douchegoot waarop de tegel kan doorlopen. Hierdoor ziet u bijna niets van de goot. Kies niet voor een drain met allerlei gaatjes, omdat daar haren omheen gaan wikkelen.Houd rekening met een nisje in de muur. Door een nis te realiseren in een inloopdouche, kunt u gemakkelijk shampoo en douchegel plaatsen. Een nisje is handig, omdat het niet op de muur zit en het de inloopdouche niet verkleint.
  • Gebruik boven de inloopdouche zone 1-verlichting. Dit is verlichting voor de vochtigste zone in de badkamer, namelijk boven de douchekop.
  • Heeft u kleinere kinderen? Zorg dat de douchekop verstelbaar is in hoogte. Een douche in het plafond is mooi, maar voordat het water beneden is, is het al koud.
  • Staat u regelmatig met uw partner onder de douche? Wellicht is het een optie om niet één, maar twee douchekoppen te installeren. Zo voorkomt u dat er iemand in de kou staat.
  • Gaat u een vloertegel uitzoeken voor in de douche? Kies een relatief stroeve tegel. Een gladde tegel kan gevaarlijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor een beton cire inloopdouche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *